Menu Sluiten

Minder aanvaringen en minder boosheid

Minder aanvaringen en minder boosheid door inzicht in stress

“Ik heb nu nauwelijks nog last van uitbarstingen op mijn werk of thuis. Daar ben ik echt heel blij mee. En mijn collega’s en mijn vrouw en kinderen merken het ook dat ik nu veel rustiger ben.”.

Frits (niet zijn echte naam) klopte een aantal maanden geleden bij me aan. Hij heeft regelmatig last van uitbarstingen en aanvaringen met z’n kinderen en soms ook met z’n collega’s en daar wil hij vanaf. Frits is 49 jaar en hij werkt in de techniek. Hij heeft een gezin met drie kinderen en twee kinderen hebben de diagnose autisme. Hij vermoedt dat hij zelf ook autisme heeft. Hij vindt het niet fijn dat hij zo vaak geïrriteerd en boos is. Frits: “Ik zou graag een leukere vader willen zijn en een leukere partner, maar dat lukt me nu gewoon niet omdat ik me erger aan allerlei kleine dingen en ook snel boos wordt.”

wandelcoaching eindhoven autisme stress rust
Wandelcoaching regio Eindhoven (afbeelding ter illustratie)

Irritatie en boosheid zijn stress signalen

Boosheid en irritatie zijn duidelijke signalen van stress. Samen gaan we op zoek naar stress signalen, die hij dagelijks en wekelijks ervaart en onderzoeken we ook waar hij stress van krijgt. Frits: “Voor dit traject had ik geen idee dat ik zoveel stress had. Ik dacht: dit is normaal, dit heeft iedereen”. Hij merkt ook dat er elke dag een opstapeling is van dingen, die hem stress geven. Allemaal druppels, die de emmer vullen en op een bepaald moment loopt de emmer dan over.

Frits: “Die stapeling is er bijna niet meer. Ik pak nu veel meer rustmomenten op de dag. Ik ga nu wat vaker met de hond wandelen. Dat doe ik voor en na mijn werk. En ik neem ook echt de tijd voor de lunch. Voorheen at ik mijn boterhammen vaak op achter mijn bureau, maar daar ben ik mee gestopt. Als ik thuiswerk, ga ik naar de keuken om daar rustig te eten en op het werk ga ik elke keer mee met mijn collega’s voor een lunchwandeling en eet dan mijn boterhammen op.”

Meer rust en vaker genieten

Frits: “Ik geef dit wandelcoachtraject een 9 als rapportcijfer. Ik heb ontdekt waar mijn uitbarstingen vandaan komen en ik heb daar nu veel meer controle over. Door de coachwandelingen, maar ook door het lezen van het boek van Marja Boxhoorn (Meer rust en minder stress bij autisme) heb ik meer inzicht gekregen in mezelf en in mijn autisme. Ik moet me er van bewust blijven welke factoren mij stress kunnen geven en meer rust momenten zoeken en genieten van deze momenten.”

“Deze manier van coaching door te wandelen in de natuur geeft al meteen een bepaalde rust in een totaal andere wereld dan de drukte waarin je dagelijks leeft.”

Heb jij net als Frits ook regelmatig last van irritaties, boosheid of uitbarstingen? Grote kans dat dit komt door teveel stress in je leven. Wil jij meer rust en minder stress in je werk en in je privéleven, kies dan voor een wandelcoachtraject op maat! Meer informatie hierover vind je op:  https://coachingbijautisme.nl/index.php/rust-bij-autisme-wandelcoachtraject/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvende belafspraak?