Menu Sluiten

Groepstraining "Laat stress geen burn-out worden"

Veel mensen met autisme ervaren dagelijks veel stress en een gevoel van onmacht om dit te veranderen. Geldt dat voor jou ook? Ben jij gewend om alsmaar door te zetten en alles te doen wat nodig is om ‘gewoon’ te zijn? Je krijgt wel veel voor elkaar in je werk, relatie en/of gezin, maar je voelt je moe, uitgeput en somber. Je voelt regelmatig een chaos in je hoofd. Je bent aan het ‘overleven’ in plaats van leven. En hóe graag je dat ook wilt, eigenlijk heb je geen energie meer om met volle aandacht te werken of liefde en aandacht te geven aan je partner of kinderen. En dat vreet van binnen…

Je kunt er iets aan doen om dit te voorkomen!

Met de training “Laat stress geen burn-out worden” krijg je inzicht in jouw stress, hoe die stress wordt veroorzaakt en wat jij er zelf aan kan doen om meer rust en minder stress te ervaren. De training biedt persoonlijke, individuele aandacht en maatwerk: oplossingen die voor jou werken.

Stress

Burn-out ligt op de loer als je een aantal van de volgende punten herkent:

 • Elke dag stress, vermoeidheid, permanent overbelast voelen, slecht slapen. 

 • Concentratieproblemen op je werk waardoor je niet tevreden meer bent met wat je aflevert.

 • Na het werk uitgeput thuis komen en ’s avonds weinig anders meer kunnen dan op de bank hangen. 

 • Niet meer de vader of moeder zijn die je wilt zijn, omdat je het niet meer op kunt brengen om rustig te blijven en aan te sluiten bij wat de kinderen nodig hebben. Of simpelweg overprikkeld zijn van je eigen kinderen – je kunt ze maar moeilijk om je heen verdragen.

 • Geen energie meer voor vriendschap of een partner. Verjaardagen en sociale contacten vermijden omdat het te druk is.

 • Een hoofd vol chaos, onrust, je piekert vaak en voelt je somber.

 • Anderen niet begrijpen of zelf niet begrepen worden.

 • Angst voor verlies van werk of voor een mogelijke scheiding.

 • Verlies van plezier, zelfvertrouwen, levensgeluk en kracht.

Stress hoeft echter geen burn-out te worden! Het is niet nodig om zoveel stress te ervaren. Ook niet als je autisme hebt!

 In de training “Laat stress geen burn-out worden” leer je jouw eigen stress-signalen herkennen en wat je eraan kan doen om stress te verminderen. Je krijgt inzichten en vaardigheden aangereikt die je op weg helpen naar meer rust in je leven. Hierbij ontdek je ook wat autisme voor jou betekent en hoe je er op een prettige manier rekening mee kunt houden. Zodat je weer jezelf kan zijn en mee kan doen met de wereld om je heen, zonder dat het te veel energie kost.

Meld je aan voor de groepstraining “Laat stress geen burn-out worden”.  Ik werk met een groepsgrootte van maximaal 4 tot 6 deelnemers; de groep blijft dus klein. De training wordt gegeven in een oude pastorie, die veel rust uitstraalt en er zijn tijdens de training géén andere groepen aanwezig.

Wil je meer informatie? Twijfel je of deze training wel bij je past? Stel al je vragen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel naar 06-107838655 of stuur een e-mail naar info@coachingbijautisme.nl

Oud-deelnemers aan het woord over deze training:

Anita (45 jaar): Het was heel fijn om te ervaren dat je niet de enige bent met dit soort problemen. Ik vond het in eerste instantie best eng om dit in groepsverband te gaan doen, maar ik ben blij dat ik aan deze training heb meegedaan.

Geert (60): Ik vond mijn medecursisten een prettig gezelschap

Linda (39 jaar): Ik heb de training als heel prettig ervaren. Ik voelde me goed op mijn gemak en er was een fijne sfeer. Ik vond het een fijne groep; er was meteen een gevoel van vertrouwen. Het contact met mijn medecursisten en het uitwisselen van ervaringen kon ik erg waarderen.

Joep (47 jaar): Ik vond het fijn dat er bij deze training andere volwassenen met autisme mee doen; dat schept een band.

Maaike (37 jaar): Voor mij was het heel waardevol om met anderen ervaringen uit te kunnen wisselen en herkenning te vinden

Ernst (50 jaar): Het was fijn om deze training met een kleine groep te doen. Hierdoor voelde ik me meer open om te delen en te luisteren

Rust

Weet jij nog hoe ‘rust’ er voor jou uit ziet?

 • Rust en ruimte in je hoofd, minder gepieker, een betere concentratie.
 • Voldoende energie om de dag door te komen.
 • Goed slapen en uitgerust wakker worden.
 • Meer plezier en voldoening in je werk.
 • Op tijd je grenzen kunnen aangeven.
 • Als je thuiskomt van je werk, ruimte hebben om je partner te kunnen vragen naar zijn/haar dag.
 • Tijd en energie hebben om leuke dingen met je kinderen te doen.
 • Toekomen aan dat ene boek dat je nog wilde lezen of dat klusje afronden dat al eeuwig ligt te wachten.
 • De energie hebben om te investeren in vriendschappen en relaties.
 • Je sport of hobby weer kunnen oppakken.

Om dit te bereiken heb je een goede strategie nodig om je stress te laten zakken. Een strategie die rekening houdt met jouw autisme. De meeste burn-out preventie programma’s doen dat niet. Maar stress bij autisme heeft andere oorzaken en vraagt een andere aanpak dan stress bij iemand zonder autisme.

In deze training krijg je de sleutels in handen om een burn-out te voorkomen en de juiste stappen te zetten naar meer rust in je leven.

Wat ga je leren?

 • Je krijgt inzicht in hoe het autisme zich bij jou uit. Wat is voor jou lastig? Waar liggen je kwaliteiten? Dit draagt bij aan acceptatie en meer zelfvertrouwen.
 • Je krijgt inzicht in hoe stress bij autisme werkt zodat je er grip op kunt krijgen.
 • Je gaat je eigen stress-signalen en stress-oorzaken leren herkennen. Daardoor ben je veel eerder in staat om in te grijpen en te voorkomen dat je stress onnodig hoog oploopt.
 • Als je je stress-signalen wel waarneemt, weet je misschien nu nog niet hoe je er het beste op kan reageren. Na deze training, weet je dat wel.

In deze training leer je diverse strategieën en vaardigheden, zodat je concreet weet hoe je het beste reageert op wat jouw lichaam aangeeft. Je ontdekt:

 • Waar en hoe je structuur en overzicht kunt aanbrengen.
 • Hoe je balans houdt tussen inspanning en ontspanning en hoe je deze balans kunt herstellen als je toch te maken krijgt met overprikkeling.
 • Hoe je beter met prikkels kunt omgaan.
 • Hoe je helder communiceert met je directe omgeving (partner, collega/leidinggevende) over stress, grenzen en hulp.

Je sluit het traject af met een kort en overzichtelijk plan om terugval te voorkomen. Aan het eind van de training heb je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

Opbouw van de training

 • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
 • Maximaal 4 – 6 deelnemers
 • In een kleine groep gelijkgestemden werk je aan je eigen doelen.
 • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
 • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
 • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.
 • De training vindt volgende keer (najaarstraining 2024) plaats in hotel Boschoord in Oisterwijk (NB). Dit hotel is gelegen in de prachtige bossen van Oisterwijk. We gaan ook regelmatig naar buiten; de natuur in.
 • Er zijn géén andere groepen aanwezig tijdens onze aanwezigheid

De training is inclusief:

 • Het boek ‘Meer rust en minder stress’ van Marja Boxhoorn.
 • Diverse materialen en handige werkbladen in een overzichtelijke map.
 • Een telefonisch follow-up gesprek na de training (individuele coaching).

Wat vraagt dit van jou?

Tijdens de training word je uitgedaagd om nieuwe inzichten in actie om te zetten. Zo oefen je tijdens de training al direct met nieuw geleerde vaardigheden. We vragen dus ook een inspanning van jou, zoals de bereidheid om op jezelf te willen reflecteren en woorden in daden om te zetten. Vooraf plannen we een telefonisch intakegesprek van 30 min zodat je kunt bepalen of deze training bij je past.

Dus wil jij absoluut die burn-out voorkomen en meer rust in je leven? Dan kun je je aanmelden door een e-mail te sturen naar Info@coachingbijautisme.nl

Garantie

Deze training wordt sinds september 2020 gegeven en krijgt een 8,5 als rapportcijfer van eerdere deelnemers.

Feedback van enkele deelnemers: “Ik vond het best eng om dit in groepsverband te gaan doen, maar ik ben blij dat ik aan deze training heb meegedaan. Ik vond het zeer waardevol dat je ervaringen met lotgenoten kan delen en ook samen tot oplossingen kan komen. Ik heb nu een aantal handige tools die me inzicht geven in situaties waarin ik vastloop en die me helpen om er weer uit te komen. Het was fijn om deze training met een kleine groep te doen. Hierdoor voelde ik me meer open om te delen en te luisteren. Ik voelde me goed op mijn gemak en er was een fijne sfeer. Stienke is rustig en duidelijk en heeft veel kennis van autisme”.

Kosten

Je kunt deelnemen aan deze training voor 1349 euro.  Voor deze training is vergoeding vanuit PGB of via de werkgever mogelijk. De eerstvolgende training start medio oktober 2024 Geef je voor 1 augustus 2024 op en ontvang 100 euro zomerkorting op deze training. Je betaalt dan 1249 euro.

Data trainingen

Live voorjaars training start maart 2023 (VOL)

Data: april 2023 t/m november 2023 (donderdagmiddag)

Live najaars training start september 2023  (VOL)

21 september, 12 oktober, 2 en 23 november, 14 december 2023, 11 januari, 1 en 22 februari en 14 maart 2024 (donderdagmiddag)

Live voorjaars training start april 2024 (VOL)

Data: 11 en 25 april, 16 mei, 6 en 27 juni, 11 juli, 5 en 26 sept, 17 oktober 2024 (donderdagmiddagen)

Locatie: Pastorie ’t Loo in Bergeijk (regio Eindhoven). Meer informatie over deze trainingslocatie vind je op https://pastorieloo.nl/

Live najaars training start oktober 2024 (Welkom!)

Data: 10 en 31 oktober,  21 november, 12 december 2024, 9 en 30 januari, 20 februari, 13 maart, en 3 april 2025 (donderdagmiddaggen)

Tijdstip: 13.30 uur tot 16.30 uur

Locatie: hotel Boschoord in Oisterwijk (NB) (regio Tilburg). Meer informatie over deze trainingslocatie vind je op https://www.hotelboschoord.nl/nl/foto

Meld je vandaag nog aan voor deze training! Geef je voor 1 augustus 2024 op en ontvang 100 euro zomerkorting op deze training. Je betaalt dan 1249 euro.

Feedback over deze training:

Geert (60): De prijs-kwaliteitverhouding van deze training is zonder meer goed.

Linda (39 jaar) Ik ben heel tevreden over de manier waarop deze training wordt gegeven en ik ben ook heel tevreden over de kwaliteit van de training en de behandelde stof. Ik heb wel even getwijfeld over deze training omdat het voor mij een flinke financiële investering was. Mijn ervaring is dat niet alle trainingen het geld daarvoor ook echt waard zijn. Ik ben echter ontzettend blij dat ik het toch heb gedaan; het is een goede investering geweest.

Ernst (50 jaar) Ik had geen enkele twijfel om met deze training mee te doen. Ik vond de training heel aangenaam. De locatie heeft een huiselijke sfeer en een pastorie is een goede plek om aan zelfreflectie te doen.

Trainingslocaties door heel Nederland

Deze training wordt op diverse plekken in Nederland gegeven door gecertificeerde autismecoaches:

Martine Scharp  van Scharp Autismecoaching in Pijnacker (Zuid-Holland), meer info op https://www.scharpautismecoaching.nl/

Karin Simonis-Wigbels van Mooi! Lifecoaching in Dronten (Flevoland), meer info op https://www.mooilifecoaching.nl/

Vrijblijvende belafspraak?