Menu Sluiten

Autisme

Misschien heb je een zoon of dochter met autisme en herken je bepaalde kenmerken ook bij je zelf? Ook in de media is de laatste tijd veel aandacht voor autisme.

Herken je dit? Je bent erg gevoelig voor prikkels, zoals harde geluiden of (fel) licht. Je hebt regelmatig moeite met het herkennen van non-verbale signalen. Je krijgt vaak te horen dat je een boodschap van een ander wel heel erg letterlijk neemt. Je hebt een sterke behoefte aan regelmaat en duidelijkheid. Je kan ook niet zo goed tegen veranderingen in je werk of in je leefomgeving. Je houdt er niet zo van om over koetjes en kalfjes te praten; je wil graag dat het echt ergens over gaat. Misschien krijg je zo nu en dan te horen dat je een wat afwezige indruk maakt? Heb je eigen interesses of hobby’s waar je helemaal in op kan gaan? Vind je het lastig om vriendschappen en relaties te onderhouden?

Dan is de kans vrij groot dat je autisme hebt

Autisme (ook wel: Autisme Spectrum Stoornis of ASS) is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. De informatie die binnenkomt in de hersenen wordt bij een autist op een andere manier verwerkt dan bij “gewone” mensen. Mensen met autisme hebben veel oog voor detail, maar moeite met overzicht houden. Ze hebben vooral moeite om van de afzonderlijke details die ze waarnemen een samenhangend geheel te maken. Voor hen is het net alsof je een puzzel moet maken, zonder dat je het voorbeeld hebt gekregen. Daarnaast hebben ze moeite met sociale contacten en kunnen ze zich moeilijk in de ander verplaatsen. Door de overgevoeligheid voor prikkels lopen ze makkelijk “over”, wat kan leiden tot irritaties en boosheid.

Wellicht dat je een aantal kenmerken bij je zelf herkent omdat je zoon of dochter autisme heeft. Misschien heb je zelf de diagnose autisme? Of je nu wel of niet een diagnose autisme hebt: de kans is groot dat je tegen allerlei zaken aanloopt in je leven, op je werk maar ook privé.

Het is een misverstand dat mensen met autisme niet in staat zijn om persoonlijk te groeien

Veel kenmerken van autisme worden verergerd door stress. Op het moment dat je minder stress hebt, heb je ook minder last van je autisme zoals je prikkel gevoeligheid, een vol hoofd hebben, piekeren, snel moe zijn en concentratieproblemen. Inzicht krijgen in stress en hoe je stress signalen kunt herkennen bij jezelf is erg belangrijk in het proces van persoonlijke groei. Ook als je meer inzicht krijgt in jouw autisme helpt je dat enorm om meer grip te krijgen op jouw leven met autisme.

Als je beter inzicht hebt in jouw autisme en hoe je om kunt gaan met stress en vermoeidheid dan heb je een basis om vanuit rust dingen te leren en anders aan te pakken. Je zal meer rust ervaren en meer energie hebben om beter op je werk te functioneren en daar je talent optimaal in te zetten. En naast je werk houd je meer energie over om te genieten van je gezin en je vrije tijd.

Vrijblijvende belafspraak?