Menu Sluiten

Over de voor- en nadelen van thuiswerken en op kantoor werken

“Voor de sociale aspecten ga ik naar kantoor; als ik echt wat gedaan wil hebben werk ik vanuit huis.”

Niek (niet zijn echte naam) werkt als projectleider binnen de IT sector. Niek heeft kenmerken van autisme, maar hij heeft geen officiële diagnose. Hij werkt 32 uur per week. Hij vertelt over de verschillen tussen thuiswerken en op kantoor werken.

Niek: “Ik heb dit jaar heel veel vanuit huis gewerkt. Ik ging bij hoge uitzondering wel eens naar kantoor.  Meteen bij de start van de Corona-crisis, kon ik 100% van mijn tijd thuis werken. Ik werkte daarvoor al één dag per week thuis en dat werd vier dagen per week vanuit huis. Mijn werkgever heeft dat allemaal goed geregeld en de overgang van kantoor naar thuis verliep erg soepel.

Afgelopen zomer ben ik weer zo nu en dan naar kantoor geweest. Je moet je dan van tevoren aanmelden, zodat het duidelijk is hoe druk het op kantoor is. Vanaf 25 september is het thuiswerkadvies komen te vervallen en ging iedereen bij mij op het werk minimaal één dag per week weer naar kantoor.

Naar kantoor voor het sociale aspect

Ik ging toen vooral naar kantoor voor het sociale aspect, zoals vergaderingen en overleg met mijn projectleden. Als je elkaar alleen maar telefonisch of online spreekt, dan weet je eigenlijk niet zo goed hoe het met iemand gaat. Op het werk lukt het me makkelijker om er achter te komen of iemand lekker in zijn vel zit of niet. En het praatje bij de koffie automaat heb ik ook wel gemist. Soms gaat het over koetjes en kalfjes, maar soms geeft zo’n praatje inspiratie voor problemen waar je tegenaan loopt in je project.

Als ik me echt moet concentreren, dan doe ik dat thuis. In de kantoortuin op mijn werk zijn teveel prikkels die mij afleiden. Ik kan mijn oortjes in doen en mijn favoriete muziek aan zetten om de geluidsprikkels uit de kantoortuin te overstemmen, maar dat is niet genoeg. Sommige geluiden hoor je door de muziek heen en de visuele prikkels zijn er ook nog steeds, zoals heen en weer lopende mensen. Mijn productiviteit is thuis een stuk hoger dan op kantoor. En dat geldt voor meer collega’s; ook die zien dat ze thuis meer gedaan krijgen dan op het werk.

Dagelijks in de file of met de trein naar kantoor

Wat ik fijn vind aan thuis werken is de tijd die je overhoudt omdat je geen reistijd meer hebt. Voor Corona kon ik kiezen: of met de auto naar kantoor en dan dagelijks in de file staan of met de trein naar kantoor. Die files vond ik verschrikkelijk, dus ik ging meestal met de trein. Ik woon niet heel erg dicht bij het station en ook mijn werk is niet naast het station. Dus ik moet een stuk fietsen, dan met de trein en dan weer een stuk fietsen. Door het fietsen hield ik mijn conditie mooi op peil, dat vond ik wel fijn. Waar ik niet zo blij mee was, dat was de treinreis zelf. Ik had heel veel last van alle prikkels in de trein. Pratende en bellende mensen. Mensen, die hun muziek heel luid hebben staan, zodat je hun muziek kan horen. Als het druk was en het regende buiten, dan kon het binnen ook best benauwd zijn. Niet zo prettig allemaal. Nu hoef ik nog maar één keer per week met de trein naar mijn werk.

Mijn werkgever heeft uitgesproken dat ze op termijn willen dat je weer drie a vier dagen in de week op kantoor bent. Daar moet ik voorlopig nog niet aan denken. En ik hoop dat ik tegen die tijd afspraken met mijn werkgever kan maken om naar een optimale balans te komen tussen op kantoor werken en vanuit huis, die voor mij goed werkt. Ik denk dan aan één a twee dagen op kantoor werken en de rest thuis.”

Kies jouw ideale mix tussen thuis en op kantoor werken!

Hoe vaak zou jij naar kantoor willen, als het thuiswerkadvies wordt opgeheven? Of werk je nog liefst volledig thuis? Wat vind je het fijnst? Thuiswerken of elke dag naar kantoor? Of een mix van beide? Laat het weten in de comments; ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvende belafspraak?