Menu Sluiten

Waarom communicatie niet altijd duidelijk is

Mark (niet zijn echte naam) heeft autisme. Het komt regelmatig voor dat hij zijn partner niet goed begrijpt. Ik vraag daar wat op door en wat blijkt: hij krijgt van zijn partner regelmatig impliciete vragen en opmerkingen.

Mark geeft een aantal voorbeelden: “Vorige week zei ze tegen mij: denk je nog aan de vuilniszak? En een tijdje geleden kreeg ik te horen: houd er rekening mee dat Gerrit en Linda dit weekend op bezoek komen.”

Herkenbaar?

Als je impliciete opdrachten geeft aan iemand, dan is de kans groot dat er verwarring ontstaat. Een impliciete vraag of opdracht kan nogal wat vragen oproepen.

Mark: “Ik denk dan meteen: wat bedoelt ze nou eigenlijk? Waarom wil ze dat ik aan die vuilniszak denk? Heeft ze mij al eerder iets gevraagd, maar ben ik dat vergeten? Ik word daar best onzeker van.”.

Het kan veel duidelijker

Door expliciet te zeggen wat je wilt, begrijpt de ander veel beter welke taak hij of zij moet uitvoeren.

Als je concreet vraagt: ” Ik wil graag dat jij de vuilniszak in de container gooit voordat je naar kantoor gaat”, dan is het duidelijk wat je van de ander verlangt. En in het geval van de visite, wordt het ook een stuk helderder: “Zou jij zaterdagochtend een appeltaart bij de bakker willen halen? We krijgen Gerrit en Linda dit weekend op visite”.

Geen speld tussen te krijgen

Ik geef Mark daarom een tip. Vraag je partner om duidelijker te communiceren. Laat haar concreet aangeven wat ze wil dat jij doet. Communicatie waarbij er geen speld tussen te krijgen is. Daarnaast kan Marc zelf ook wat doen om miscommunicatie te voorkomen. Hij kan bijvoorbeeld doorvragen bij een opmerking van zijn partner, die niet duidelijk voor hem is: “Wat bedoel je precies? Ik begrijp het niet helemaal”.

Hoe zorg jij dat jij duidelijk en helder communiceert? En wat doe jij als jij de ander niet goed begrijpt? Ik lees het graag in de comments! #autisme #communicatie #coachingbijautisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvende belafspraak?