Menu Sluiten

Meer inzicht in stress en autisme

“Dit wandelcoachtraject heeft me veel gebracht. Stienke kan goed luisteren en zich inleven in de situatie. Het was erg fijn om mijn hart te kunnen luchten en ik heb veel gehad aan de praktische tips voor het opvoeden van onze pubers. Ik voelde me gehoord en erkend en ik ben heel veel wijzer geworden”.

Dit is het verhaal van Onno. Onno is 49 jaar en hij werkt bij een verzekeringsbedrijf. Hij is getrouwd en heeft twee zonen. Onno klopte bij mij aan omdat hij veel last heeft van stress, met name in de thuis situatie. Zijn vrouw werkt regelmatig in het weekend en ook in de avonden, waardoor hij er op deze momenten alleen voor staat als het gaat om de opvoeding van hun kinderen. Onno heeft geen diagnose autisme maar hij herkent zich zelf wel in verschillende autismekenmerken, zoals de gevoeligheid voor prikkels en moeite met veranderingen. Onno wilde graag meer grip krijgen op zijn stress en weten hoe hij overprikkeling kan voorkomen. Daarnaast wilde hij graag meer inzicht  in zijn autisme.

Onno: “Waar ik echt meer inzicht in heb gekregen is hoe belangrijk regelmatig sporten voor mij is. Dat is voor mij echt een uitlaatklep. Als ik dat over sla, dan blijft van mijn stressniveau hoog. Het is dus echt niet handig om die sportmomenten er bij in te laten schieten.

Ik weet nu ook beter hoe ik kan herkennen dat mijn stress hoger wordt, maar ik vind het soms nog wel lastig om daar meteen actie op te ondernemen. Ik merk dat het al zoveel scheelt als je je bewust bent van je eigen stresssignalen. Als ik snel geïrriteerd raak, dan weet ik bijvoorbeeld dat mijn stressniveau aan het stijgen is. Voor mij is dit een belangrijk signaal dat ik even tijd voor mezelf moet nemen.

Wat mij enorm helpt als ik overprikkeld ben, is uit de situatie stappen. Mijn oudste zoon is best druk en hierdoor raak ik snel overprikkeld. Als het me teveel wordt, dan laat ik dit weten en dan ga ik naar mijn werkkamer om me daar even terug te trekken. Meestal ga ik dan wat lezen totdat ik weer rustig ben.

Waar ik ook echte stappen heb gezet is op het gebied van mijn grenzen aangeven. Mijn partner en mijn kinderen weten nu veel beter waarom ik bepaalde dingen doe, zoals weglopen uit de situatie, omdat ik aan ze uitleg waarom ik dit doe. Hierdoor begrijpen ze mij beter.

Ik heb meer inzicht in mijn autisme gekregen en zie nu waarom sommige dingen zo lastig voor me zijn, zoals onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid. En ik heb ontdekt dat ik een aantal kwaliteiten heb, die ik goed kan inzetten op mijn werk, zoals oog voor detail en mijn analytisch vermogen.”

Worstel jij ook met dagelijkse stress? Heb je al van alles geprobeerd en krijg je geen grip op je stress? Kies net als Onno voor een wandelcoachtraject op maat! Meer informatie en aanmelden via: Rust bij autisme wandelcoachtraject op maat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvende belafspraak?