Menu Sluiten

Autistische burn-out versus “gewone” burn-out

autisme burn-out vrouw depressie
Afbeelding ter illustratie (Freepik)

Op social media zie je steeds vaker de term autistische burn-out opduiken. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? En wat is het verschil met een gewone burn-out?

Een gewone burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting en stress. Je voelt je letterlijk opgebrand en je hebt geen energie meer om te werken. Bij een burn-out ben je langere tijd over je grenzen heen gegaan. De directe oorzaak van een burn-out ligt bijna altijd op het werk, maar soms is het ook de combinatie van werk en privé die ervoor zorgen dat je overbelast raakt.

Als mensen met autisme een burn-out krijgen, is er vaak een andere oorzaak en zien de symptomen er ook anders uit. Annelies Spek schreef een artikel over de autistische burn-out en daarbij concludeerde ze dat het gaat om een overbelasting op meerdere levensgebieden. Er is dan sprake van mentale en fysieke uitputting, maar ook het verlies van executieve vaardigheden zoals plannen en organiseren. Ook zie je een toename van de prikkelgevoeligheid en komen bepaalde autismekenmerken meer naar voren.

In haar artikel noemt ze een aantal redenen waarom mensen met autisme in een autistische burn-out terecht komen. Het maskeren of camoufleren van je autisme is één van de belangrijkste oorzaken. Dit kost heel veel energie en zorgt voor veel stress. Een andere oorzaak is de mismatch tussen wat de omgeving van je verwacht en wat jij zelf kan bieden. Soms gaat het hierbij ook om wat je denkt dat de omgeving van je verwacht. Daarnaast zijn er allerlei levensveranderingen, die zorgen voor veel stress. Daarbij kun je denken aan: een nieuwe baan, gaan samenwonen, kinderen krijgen en ziekte van een naast of van jezelf.

Je leest het hele artikel van Annelies Spek op https://www.autismenetwerk.nl/wp-content/uploads/2021/11/autistische-burnout-artikel-WTA-11-2021.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvende belafspraak?