Menu Sluiten

Meer plezier en minder stress in je relatie

Charlotte (niet haar echte naam) is 35 jaar en ze heeft een partner met autisme. Zij klopte een paar maanden geleden bij mij aan omdat het niet goed ging met hun relatie. Ze hadden regelmatig ruzies en aanvaringen. Charlotte kreeg hierdoor last van stress; ze had regelmatig last van hoofdpijn, sliep minder goed en was steeds vaker moe.

Charlotte: ”Ik heb al best veel gelezen over autisme en ik zou zelf zeggen: de theorie over autisme is mij nu wel bekend. In de meeste boeken komen ook wel tips voor, maar die werken niet altijd in de praktijk. En soms vind ik het ook lastig om ze toe te passen. Vooral in de communicatie gaat er veel fout”.

Wandelcoaching Genneper Parken (foto ter illustratie)

Boosheid als uiting van stress

Ze vertelt dat haar vriend regelmatig last heeft van woede uitbarstingen. Als je regelmatig last heb van boosheid of woede, dan is dat een teken dat de stress te hoog is en dan loop je over. Bij haar vriend uit zich dat in boosheid, maar sommige mensen met autisme klappen juist helemaal dicht als ze overprikkelt zijn of gestrest.

Charlotte: “Ik vind die woede uitbarstingen echt verschrikkelijk. Ik weet gewoon niet hoe ik daar mee om moet gaan. Ik zou dan het liefst weg willen rennen, maar toch doe ik dat niet. Ik heb ook het idee dat ik de oorzaak ben van deze uitbarstingen, dus ik probeer heel erg te letten op wat ik zeg. Meestal is hij heel lief, maar tijdens zo’n uitbarsting weet ik niet waar ik het zoeken moet”.

Als je last hebt van hoge stress, dan hoeft er maar iets te gebeuren en je loopt over. Dus één opmerking van je partner of een collega is dan de spreekwoordelijke druppel, die de emmer doet overlopen.

Communicatie: de sleutel tot een betere relatie

Tijdens het traject bespreken wij hoe zij kan zorgen voor betere communicatie met haar partner en hoe zij ook beter haar grenzen aan kan geven. En daarnaast bespreken we hoe zij beter om kaan gaan met de woede uitbarstingen van haar vriend.

Charlotte: ‘Ik vond het erg fijn om met Stienke te sparren over de situaties, waar we tegenaan lopen in onze relatie. Omdat zij zelf een partner heeft met autisme kan zij zich goed inleven in de situatie. We stonden de afgelopen tijd voor een aantal belangrijke beslissingen zoals samenwonen en samen een huis kopen. Dat bracht van beide kanten veel spanning met zich mee.

We hebben nu veel minder aanvaringen en mijn vriend heeft ook minder woede uitbarstingen. Als we een gesprek hebben en er dreigt ruzie te ontstaan, dan proberen we de discussie zo snel mogelijk te stoppen en op een ander moment opnieuw te voeren. Ik heb gemerkt dat ik soms ook last heb van hoge stress. Als ik net thuis kom van een drukke en overvolle werkdag, dan kan ik ook snel uit mijn slof schieten.

Samen praten als je de hond uitlaat

Ik vertel nu wel dat ik met hem wil praten over bepaalde keuzes of lastige onderwerpen, maar vraag dan eerst of het uitkomt voor hem. Soms zit hij gewoon te vol en dan is het geen goed moment. En als ik merk dat ik me zelf snel stoor of irriteer, dan probeer ik dit ook aan te geven en dat het voor mij niet het goede moment is voor een bepaalde discussie. We zijn er achter gekomen dat het voor ons goed werkt om dingen te bespreken na het eten, als we samen de hond uitlaten. Dat werkt voor ons harstikke goed.

Ik kan nu ook veel beter mijn grenzen aangeven en dat is handig in de privésituatie, maar ook op mijn werk. Ik was gewend om snel “ja” te zeggen tegen extra taken, maar daardoor maakte ik veel te lange werkdagen en dat zorgt ook voor stress en vermoeidheid.

Alleen-tijd

Ik snap dankzij dit wandelcoachtraject hoe belangrijk het voor mijn vriend is om zich zo nu en dan even terug te kunnentrekken, ook als we samenzijn. Als hij net van het werk komt, dan heeft hij gewoon tijd nodig om even “uit te loggen” zoals hij het zelf noemt. Soms lukt hem dat al in de auto op weg naar huis. Maar als hij in een file terecht komt, dan heeft hij echt even behoefte aan alleen-tijd. Ik begin dan vast met koken en als hij weer tot rust is gekomen, helpt hij mee. Soms heeft hij wat meer tijd nodig en dan kook ik alleen, maar eten we samen. We hebben het nu veel gezelliger samen en zetten in vol vertrouwen de volgende stappen in onze relatie”.

Heb jij zelf een partner met (kenmerken van) autisme? En loop jij net als Charlotte tegen allerlei dingen aan in je relatie? Kies dan voor een Beter omgaan met autisme wandelcoachtraject. Meer informatie en aanmelden via https://coachingbijautisme.nl/index.php/als-je-partner-autisme-heeft/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijblijvende belafspraak?